Maribor
    Celje
    Ljubljana


Krško

Novo Mesto


 
 
                                                  index kazalo strani napredno iskanjePREVOZI po Sloveniji


Zgodovina SŽ

Razvojna pot k Slovenskim železnicam vodi preko stare Avstrije, katere del smo do leta 1918 bili in v tem času doživeli začetek in razcvet železnic na Slovenskem. Zato preglednica neogibno vsebuje pomembnejše dogodke iz avstrijske in torej tudi slovenske železniške zgodovine.

1820

V okolici Idrije izdela nadgozdar Jettmar gozdno železnico "lauf" za oskrbovanje tamkajšnjega rudnika z lesom. Proga tirne širine 342 mm je v celoti iz lesa, tako tudi vozički, le kolesa so iz litega železa. Vozički navzdol vozijo samotéž, navzgor jih potiskajo gozdni delavci. Idrijski lauf je verjetno prva gozdna železnica na svetu.

1841

20. junija je dokončana proga WRB Dunaj - Wiener Neustadt, prvi odsek bodoče železniške zveze prestolnice s Trstom.

1842

23. februarja je v Avstriji ustanovljena Generalna direkcija državnih železnic.

VEČ O ZGODOVINI

Polnenje mobi računov

Vozni red:

·         Na izlet v gore

·         Avtovlak

·         Ogled železniške makete

·         Na bele strmine na Vogel

·         Z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

·         Na izlet v Škocjanske jame

·         Na izlet v Postojnsko jamo

·         S kolesom na vlak

·         Zdraviliški vlak

·         Drugi izleti z vlakom


Z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

Z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

Doživite vlak kot so ga naši predniki! Z njim se lahko popeljete po znameniti Bohinjski progi, v dolino reke Soče, starodavni Ptuj, Goriška brda in še kam. Lahko ga tudi najamete in z njim naokrog peljete svoje prijatelje.

Preberi več

Obisk v Ljubljani

Obisk v Ljubljani

Ljubljana ima zelo bogato zgodovino. V 12. stoletju je bila Ljubljana (Luwigana) že mestece. Okoli leta 1220 je dobila mestne pravice. Ljubljanski grad, ki simbolizira podobo našega glavnega mesta, je bil prvič omenjen leta 1144. Sedanjo zasnovo je dobil v 15. stoletju. Razen v letih 1809-1813, ko je bila Ljubljana središče francoskih Ilirskih provinc.

Preberi več


HOTELI  HOSTLI  SOBE  

Potovanja  so tudi povezana z hrano in prenočiščem. Če dobro jemo smo veseli in če se dobro naspimo smo naslednji dan  željni novih dogodivščin. Slovenija je po hotelskih zmogljivostih na visokem  3 mestu po kvaliteti. Za tem ne zaostajajo niti hostli in  Kampi. Kulinarika pa je kvalitetna tako na kmetijah kot v restavracijah. Za pomoč pri iskanju prenočišč in dobre hrane vam delno pomagamo tudi na www.slo-link..si . Ali je dobro okusno in lepo pa boste odločili vi. 

ŽELIMO VAM LEP IN PREDVSEM POPOLN DAN DELO NA CESTI
 


PRIREDITVE PO SLOVENIJI